Forekomst av HPV-typer blant kvinner med forstadier til livmorhalskreft og livmorhalskreft 5 år etter introduksjon av vaksinen
Prosjekt
|Oppdatert
Vi ønsker å undersøke om vaksinering har forårsaket forandringer i sammensetningen av HPV-typer som er vanlig i forstadier og livmorhalskreft 5 år etter at vaksinen ble tilgjengelig.
Sammendrag
Vaksine mot to av virustypene som kan forårsake livmorhalskreft (HPV16/18) er godkjent for bruk og har vært markedsført siden 2006. Kliniske studier viste at vaksinen er ?100% effektiv i beskyttelsen mot HPV6/11/16/18-relaterte lesjoner i cervix, gitt at vaksinen gis før smitte av disse typene. Hvilken påvirkning vaksinen har på forekomsten av alle HPV-typer i forstadier og livmorhalskreft er ukjent. Vi ønsker å undersøke om vaksinering har forårsaket forandringer i sammensetningen av HPV-typer som er vanlig i forstadier og livmorhalskreft 5 år etter at vaksinen ble tilgjengelig ved å sammenlikne resultater av denne studien med tilsvarende studie, som ble gjort før innføringen av vaksinen (2004-2006). Deltakerne i denne studien vil være 200 tilfeldig valgte kvinner med livmorhalskreft og 300 med forstadier, registrert i perioden 2011-2012. Materialet fra disse kvinnene ligger lagret i form av parafinblokker på patologilaboratorier rundt i Norge, blokkene innhentes og testes for HPV.
Prosjektleder
Mari Kiens Nygård, Folkehelseinstituttet
Prosjektdeltakere
Suzanne Campbell, Kreftregisteret, Folkehelseinstituttet
Susanne Krüger Kjær, Kræftens Bekæmpelse
Bo T. Hansen, Ukjent, Ukjent institusjon
Laufey Tryggvadottir, Ukjent, Ukjent institusjon
Joakim Dillner, Karolinska Institutet
Sonja Lagström, Kreftregisteret, Folkehelseinstituttet
Mari Nygård, Ukjent, Ukjent institusjon
Espen Enerly, Ukjent, Ukjent institusjon
Start
01.01.2011
Slutt
31.12.2032
Status
Pågående
Godkjenninger
Regionale komitéer for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK)
Prosjekteier/ prosjektansvarlig
Folkehelseinstituttet