Hopp til innhold

Artikkel

Utbrudd av listeriose i Norge

Publisert Oppdatert

Kronologisk oversikt over større utbrudd av listeriose som har vært i Norge.

Kronologisk oversikt over større utbrudd av listeriose som har vært i Norge.


Utbrudd av Listeriose knyttet til rakfisk, julen 2018

I desember 2018, varslet referanselaboratoriet for enteropatogene bakterier ved Folkehelseinstituttet om fire tilfeller av Listeria monocytogenes med identisk «Multilocus Variable Number Tandem Repeat Analysis» (MLVA)-profil. Det ble gjennomført spørreundersøkelser blant tilfellene og helgenomsekvensering (WGS) av L. monocytogenes både fra tilfeller og matrester fra mistenkt smittekilde. Totalt var det 13 bekreftede tilfeller i utbruddet, de var hovedsakelig bosatt på Østlandet og én i Sverige. Elleve av tilfellene var menn, og medianalderen var 74 år. Det første tilfellet ble syk i februar 2018, og de resterende 12 ble syke i tidsrommet november 2018 til januar 2019. Spørreundersøkelsen viste at 12 av tilfellene hadde spist rakfisk før de ble syke. Utbruddsstammen av L. monocytogenes ble påvist i rakfiskrester innhentet fra fire av tilfellene, alle fra samme rakfisk produsent. Rakfisk fra Slidre Ørretsenter ble trukket fra markedet 10. januar 2019, og ingen flere tilfeller ble meldt.

Listeria i rakfisk i 2013

Folkehelseinstituttet mottok i desember 2013 varsel fra Mattilsynet om et parti rakfisk som hadde vært på markedet, og som var trukket tilbake på grunn av funn av Listeria monocytogenes. Referanselaboratoriet ved Folkehelseinstituttet fikk bakteriestammer fra fisken til typing. Samme type Listeria monocytogenes ble påvist hos til sammen tre pasienter bosatt på ulike steder i Norge. Intervjuundersøkelser av pasientene og/eller deres pårørende viste at alle pasientene hadde spist den aktuelle rakfisken i inkubasjonsperioden for listeriose. Det ble publisert nettsaker der personer som hadde spist produktet ble bedt om å være oppmerksom på symptomer og kontakte lege ved sykdom. Alle de tre pasientene hadde underliggende sykdom.

Nasjonalt utbrudd i 2007

I alt ble 21 personer diagnostisert under et utbrudd med Listeria monocytogenes i oktober. Ved Rikshospitalet/Radiumhospitalet ble 19 pasienter smittet, og 5 av dem døde. Smittekilden ble sporet til en økologisk camembertost produsert ved et gårdsmeieri i Nord-Trøndelag. Osten ble servert på sykehusene og var i tillegg solgt på lokale markeder i Midt-Norge.

Ålesund i 2005

I februar 2005 ble det meldt om tre tilfeller av listeriose ved Ålesund sykehus. Stammene hadde identiske DNA-profiler, og samme stamme ble også funnet på påleggskutteren på sykehusets kjøkken, men det ble ikke bestemt hvilke matvarer som var smittekilden. Bakterier med denne DNA-profilen er en av de vanligste i vårt land. Den er tidligere påvist i kjøttvarer, og ble påvist hos 10 av de 21 listeriosetilfellene meldt Folkehelseinstituttet fra juni 2004 til februar 2005.

Trøndelag i 1992

I perioden april-august 1992 ble det varslet 8 tilfeller av listeriose i Trøndelag. Alle pasienter var innlagt i sykehus i Trøndelagsregionen, 6 var eldre og/eller immunsupprimerte pasienter, 1 yngre diabetiker og 1 ny­født barn. Kostanamnese ble innhentet hos 4 av pasientene og det ble tatt ut prøver av mat fra en av pasientenes kjøleskap. Av disse var 5 positive på L­isteria mon­o­cy­togenes. De positive prøvene var fra 2 forskjel­lige typer varmebehandlet kjøttpålegg fra samme ­pro­du­sent. Det ble umiddelbart uttatt prøver av nyproduserte varer hos kjøtt­pro­du­senten, og av disse var 3 prøver positive på Listeria mono­cyto­ge­nes.  Disse funn resulterte i at produsenten ble varslet og umid­delbart trakk alle aktuelle matvarer tilbake fra utsalgssteder (les mer i MSIS-rapport 43/92).