Hopp til innhold
Historisk arkiv: Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.

Nyhet

Influensatopp ventet etter jul

Publisert

Bilde av influensasyke
Illustrasjonsfoto: Colourbox

Forekomsten av influensa vil øke mot jul, men det er trolig ikke før etter nyttår det store utbruddet kommer. Det viser en ny rapport fra Folkehelseinstituttet.– I de fleste deler av landet er det foreløpig svært lav influensaaktivitet. Vi ser imidlertid en liten økning uke for uke som tyder på at et utbrudd er på trappene. Mange vil trolig bli syke i jula, men det er nok først etter nyttår flest vil bli rammet, sier avdelingsdirektør Siri H. Hauge ved Folkehelseinstituttet.

Folkehelseinstituttet publiserer i begynnelsen av hver influensasesong en rapport hvor man gjør en vurdering av det kommende utbruddet. Vurderingen er basert på blant annet virusprøver og epidemiologisk overvåking, samt data om vaksinedekning og i hvilken grad vaksinen omfatter de virus som dominerer. I rapporten presenteres det mest sannsynlige scenariet for årets influensautbrudd. 

To typer virus som dominerer

Virustypene som foreløpig er i sirkulasjon i Norge er A(H3N2 og influensa B/Yamagata, som særlig rammet de eldre i fjorårets sesong.

– Det er de eldre aldersgruppene som i størst grad blir alvorlig syke av influensa A(H3N2) og influensa B/Yamagata. Sykehusinnleggelser og dødsfall kan forventes, sier Hauge.

Hvilket av disse virusene som får størst utbredelse er ennå usikkert og regionale forskjeller i utbredelsen kan forekomme.

– Undersøkelser viser at store deler av befolkningen hadde god beskyttelse mot influensa A(H1N1) og A(H3N2) før sesongstart. Det kan bidra til at årets utbrudd blir mindre kraftig med færre syke enn sist vinter, sier Hauge.

Vaksineeffekten lav til moderat

Hauge understreker at vaksine er den beste måten å forebygge influensa på, selv om årets vaksine ikke beskytter like godt mot virustypene som nå sirkulerer i Norge.

– Vaksineeffekt mot influensa A(H3N2) og influensa B/Yamagata forventes å være lav til moderat. For personer i risikogruppene er det likevel viktig å vaksinere seg. Selv om ikke vaksinen beskytter deg mot sykdom, kan den sørge for at sykdomsforløpet blir mindre alvorlig. Helsepersonell, som antas å få bedre beskyttelse av vaksinen enn eldre, blir en enda viktigere målgruppe for å beskytte beboere og pasienter mot smitte.

Rapport: Early risk assessment: What to expect of the 2017/18 influenza season in Norway

• Ukerapporter om influensasituasjonen