Vaksineanbefalinger influensasesongen 2024-2025
Artikkel
|Oppdatert
Nær 1,6 million mennesker i Norge tilhører grupper med økt risiko for komplikasjoner av influensa. Disse anbefales influensavaksine.
Influensa kan blant annet føre til lungebetennelse, hjerneslag og forverring av mange kroniske grunnsykdommer. Sykehusinnleggelse er nødvendig ved alvorlige komplikasjoner av influensa. Omtrent 5000 innleggelser skyldes influensa i en gjennomsnittlig influensasesong i Norge. Noen år kan så mange som 2000 personer dø på grunn av influensa. Influensavaksinen kan redde mange av disse.
Grupper som anbefales influensavaksine
Influensavaksine anbefales spesielt for:
- Beboere i omsorgsboliger og sykehjem
- Alle fra fylte 65 år
- Gravide i 2. og 3. trimester, og gravide i 1. trimester med annen tilleggsrisiko
- Prematurt fødte barn, særlig barn født før uke 32 i svangerskapet, fra 6 måneder (kronologisk alder) til 5 år
- Barn og voksne med:
- kronisk lungesykdom (inkludert astma),
- hjerte- og karsykdom (annet enn velregulert høyt blodtrykk)
- diabetes type 1 og 2
- leversvikt eller nyresvikt
- kronisk nevrologisk sykdom eller skade, spesielt personer med nedsatt lungekapasitet og/eller hostekraft
- nedsatt immunforsvar som følge av sykdom eller behandling av sykdom (f.eks. organtransplanterte, kreft, HIV, reumatoid artritt og andre sykdommer)
- svært alvorlig fedme (KMI over 40)
- annen alvorlig og/eller kronisk sykdom der influensa utgjør en alvorlig helserisiko, etter individuell vurdering av lege (f.eks. personer med medfødte kromosomavvik, genetiske syndromer og sammensatte kromosomavvik som ikke er klassifisert annet sted)
I tillegg anbefales influensavaksine til:
- Helsepersonell og andre ansatte i helse- og omsorgstjenesten som har nær kontakt med pasienter ved behandling eller pleie
- Personer som bor sammen med (eller er tilsvarende nære) immunsupprimerte
- Svinerøktere og andre som har regelmessig kontakt med levende griser.
- Saneringspersonale og andre som jobber med mistenkt eller bekreftet influensasyk tamfugl. For begrunnelse se egen artikkel: Sesonginfluensavaksine til personer i fjørfenæringa ved utbrudd av fugleinfluensa
Du kan lese mer om influensavaksine i Vaksinasjonshåndbok for helsepersonell
Vaksine kan hindre utvikling av alvorlig sykdom
Eldre og personer med kroniske sykdommer har større sannsynlighet for å bli alvorlig syke av en influensainfeksjon enn resten av befolkningen. Lungebetennelse er en vanlig komplikasjon.Ved alvorlig influensa kan organsvikt og behov for pustehjelp gjøre sykehusinnleggelse, eventuelt intensivinnleggelse, nødvendig.
Personer med hjerte-/karlidelser er mer utsatt for hjerteinfarkt og hjerneslag i influensasesongen. En influensainfeksjon kan også gjøre det vanskelig å kontrollere blodsukker for diabetespasienter og føre til forverring hos astmapasienter og andre med nedsatt lungefunksjon.
Etter en influensa kan man oppleve en forverring av kronisk sykdom man allerede har. Noen får også varig svekket helse etter alvorlig influensasykdom, og hjelpebehovet kan ofte øke så mye at de ikke lenger kan bo hjemme.
Influensavaksine kan hindre alvorlig influensasykdom og dermed bidra til å beskytte mot følgesykdom og varig svekket helse.
Om sesonginfluensavaksinen 2024/25
Sesonginfluensavaksinene inneholder tre eller fire influensavirustyper - to A-stammer og én eller to B-stammer. Influensavaksiner skiller seg fra de fleste andre vaksiner ved at de må tilpasses endringene hos virus og derfor oppdateres før hver sesong.
Effekten av influensavaksine varierer fra år til år, men ligger i gjennomsnitt på cirka 60 prosent. Det vil si at omtrent 6 av 10 av de som vaksineres er beskyttet mot influensasykdom. Effekten avhenger av egenskaper ved viruset, vaksinen og de som vaksineres. Noen får influensa til tross for vaksine. For disse ser det likevel ut til at vaksinen kan redusere risikoen for alvorlige sykdomsforløp.
- Kunnskapsgrunnlaget for influensavaksine - mer informasjon om effekten av influensavaksiner
Inaktiverte influensavaksiner
Inaktiverte influensavaksiner er ikke-levende vaksiner til injeksjon, som inneholder virusdeler eller rensede viruskomponenter fra fire influensavirus (tetravalent). Nedre aldersgrense er 6 måneder, og det er ingen øvre aldersgrense.
Inaktivert høydose influensavaksine til personer over 60 år inneholder fire ganger mer antigen enn tradisjonell influensavaksine. Denne er ikke en del av influensavaksinasjonsprogrammet denne sesongen, men er tilgjengelig fra apotek.
- Vaksinasjonshåndboka for helsepersonell - mer informasjon om høydose influensavaksine
Adjuvantert inaktivert influensavaksine
Adjuvantert inaktivert influensavaksine er ikke-levende vaksine til injeksjon, som inneholder rensede viruskomponenter fra fire influensavirus (tetravalent). I tillegg inneholder den en adjuvans; et stoff som øker effekten av vaksinen ved å øke immunresponsen i kroppen. Vaksinen er ment for personer med svakt immunforsvar og er denne sesongen tilgjengelig for beboere i sykehjem og omsorgsboliger, samt eldre med utstrakt helserelatert hjelpebehov (behov for hjemmesykepleie flere ganger daglig). Nedre aldersgrense er 50 år.
Levende svekket influensavaksine
Levende svekket (attenuert) influensavaksine (LAIV) inneholder kuldeadapterte, temperaturfølsomme, svekkede virus fra to ulike typer influensa A-virus og en type influensa B-virus. Vaksinen administreres i form av nesespray. LAIV har nedre aldersgrense 2 år og øvre aldersgrense 17 år. Siden vaksinen er levende skal den ikke brukes til personer med klinisk immunsuppresjon eller til gravide.
Sammensetningen av sesongens vaksine
Verdens helseorganisasjon (WHO) har opprettet et nettverk av nasjonale influensasentre (NIC) som overvåker influensaaktivitet og anbefaler sammensetningen av neste sesongs vaksine. Det norske influensasenteret (NIC Norway), som ligger på Folkehelseinstituttet, bidrar inn i dette arbeidet hvert år.
For sesongen 2024/2025 inneholder tetravalent influensavaksine (inaktivert og adjuvantert vaksine) for den nordlige halvkule følgende virus, som er i tråd med WHOs anbefaling for vaksiner dyrket i egg:
- et A/Victoria/4897/2022 (H1N1)pdm09-liknende virus;
- et A/Thailand/8/2022 (H3N2)-liknende virus;
- et B/Austria/1359417/2021 (B/Victoria lineage)-liknende virus; og
- et B/Phuket/3073/2013 (B/Yamagata lineage)-liknende virus
Trivalent vaksine (levende, svekket nasalvaksine) inneholder de tre øverste virusene.
Registrering i Nasjonalt vaksinasjonsregister SYSVAK
Influensavaksinering skal meldes til SYSVAK. Dersom den vaksinerte logger seg inn på vaksinetjenesten på helsenorge.no, vil vaksineringen vises der. Vanlig inaktivert sesonginfluensavaksine skal registreres med kode FLU02. Høydose inaktivert sesonginfluensavaksine skal registreres med kode HFL02. Adjuvantert inaktivert influensavaksine skal registreres med kode AII02. Den nasale vaksinen (nesespray) skal registreres med kode FLU03. Kodeverket i journalsystemet må oppdateres jevnlig for at nye vaksiner og preparat skal være tilgjengelig i journalsystemet.
I følge forskriften skal også indikasjon for influensavaksinering meldes til SYSVAK. Hva skal meldes til SYSVAK?
Se også
- Vaksinasjonsregisteret SYSVAK
- Hvilke vaksiner er registert på deg? - innlogging på helsenorge.no
Folkehelseinstituttet skal gi råd til helsetjenesten, kommuner og myndigheter, derfor har vi dessverre ikke kapasitet til svare på spørsmål fra privatpersoner. Du finner mer informasjon om vaksiner og hvilke vaksiner som er registert på deg på helsenorge.no. Har du likevel behov for å komme i kontakt med oss bruk kontaktskjema (krever elektronisk ID).
Ansatte i helsetjenesten kan kontakte FHIs vaksinerådgivning for helsepersonell.