Influensasesongen i Norge 2017-18. Årsrapport
Rapport
|Oppdatert
Influensautbruddet 2017/18 startet i midten av desember og var uvanlig langvarig. Selv om intensiteten aldri nådde de helt store høyder var det mye influensa og utbruddet ble likevel ganske stort. Sesongen var klart dominert av influensa B-Yamagata virus. Et lavere antall influensa A(H3N2) sirkulerte på samme tid. I uke 12 hadde influensa B tilfellene avtatt betraktelig, mens influensa A(H3N2) tilfellene holdt seg og vedvarte til sesongslutt.
Hovedbudskap
- Det var betydelig immunitet mot H3N2-virus i forkant av denne sesongen, etter at mange var smittet i foregående sesong. Også sterk immunitet mot A(H1N1)pdm09-virus, men andelen med immunitet mot aktuelle influensa B-virus var nokså lav.
- Influensautbruddet 2017/18 startet i midten av desember og var uvanlig langvarig. Selv om intensiteten aldri nådde de helt store høyder var det mye influensa og utbruddet ble likevel i sum ganske stort.
- Influensasesongen var klart dominert av influensa B-Yamagata virus. Et lavere antall influensa A(H3N2) sirkulerte på samme tid. I uke 12 hadde influensa B tilfellene avtatt betraktelig, mens influensa A(H3N2) tilfellene holdt seg og vedvarte til sesongslutt.
- Den eldre del av befolkningen sto for en høy andel av både influensa B-Yamagata og A(H3N2)-smittetilfellene.
- Et betydelig større antall var innlagt på sykehus med influensa denne sesongen sammenlignet med de tre foregående sesongene på grunn av en omfattende sesong.
- Vestlandet, Østlandet og Sørlandet har hatt størst andel influensalignende sykdom og laboratoriebekreftet influensa.
- En uniform gruppe av influensa B-Yamagata virus drev utbruddet, mens for A(H3N2)-virus var det også denne sesongen flere grupper av A(H3N2)-virus som sirkulerte på samme tid.
- Til tross for ytterst få tilfeller av influensa B-Victoria denne sesongen så har en ny variant utgjort en større andel enn forrige sesong, både i Norge og i Europa. Denne varianten er nå inkludert i den kommende vaksinen for neste sesong.
- Til tross for at det var en annen linje av influensa B i vaksinen (B-Victoria) enn den som sirkulerte i Norge denne sesongen (B-Yamagata) viser studier at effekten av vaksinen var mellom 36 og 54 %, og godt innenfor hva som er forventet for en trivalent inaktivert influensavaksine (30-80%).
- Vaksinasjonsdekningen for influensa er økende, men det er langt til målet på 75 %.
- Antall distribuerte vaksinedoser har steget de siste to årene. Sesongen 2017/18 ble det sendt ut cirka 655.000 doser, mot cirka 548.000 doser i 2016/17-sesongen.