Dette registreres i Medisinsk fødselsregister
Artikkel
|Oppdatert
Alle fødsler og avsluttede svangerskap etter 12. svangerskapsuke er meldepliktige til Medisinsk fødselsregister. Her er en kort beskrivelse av hvilke opplysninger som registreres.
Hvilke fødsler og svangerskap registreres
Alle fødsler og svangerskap som avsluttes etter 12. svangerskapsuke blir registrert i Medisinsk fødselsregister, inkludert dødfødsler og aborter etter 12. svangerskapsuke.
Fødeinstitusjoner og helsepersonell som bistår ved fødsler utenfor institusjon skal melde opplysningene.
Følgende opplysninger registreres
- Opplysninger om identiteten til barnet og foreldrene
- Opplysninger om mors helse før og under svangerskapet, samt eventuelle komplikasjoner i svangerskapet og/eller ved fødselen
- Opplysninger om barns helse ved fødsel og opp til ett års alder, for eksempel om det er levende eller dødfødt, og eventuelle medfødte sykdommer eller misdannelser
- Opplysninger om assistert befruktning
Reservasjonsrett
Det er reservasjonsrett knyttet til registrering av enkelte av opplysningene i Medisinsk fødselsregister:
- Mors yrkesmessige forhold, røykevaner, samt bruk av alkohol og andre rusmidler i svangerskapet
- Permanent registrering av direkte personidentifiserende opplysninger om kvinner som har fått utført svangerskapsavbrudd etter abortloven § 2 tredje ledd bokstav c. Slike svangerskapsavbrudd innvilges dersom «det er stor fare for at barnet kan få alvorlig sykdom, som følge av arvelige anlegg, sykdom eller skadelige påvirkninger under svangerskapet».
- Opplysninger om assistert befruktning
Kan kontakte FHI om sletting
Registrerte i Medisinsk fødselsregister som ikke har blitt informert om reservasjonsrett knyttet til opplysninger beskrevet i foregående avsnitt, og som ønsker disse opplysningene slettet, kan benytte dette skjemaet: